Edelmetaal en de BTW

Wat u ongetwijfeld zult opmerken als u wilt beleggen in fysiek edelmetaal is dat de prijzen vaak veel hoger liggen dan de waarde zoals weergegeven in het koersverloop van deze edele metalen. Vooral bij zilver is dit vaak het geval. Dit heeft te maken met de BTW die geheven wordt over zilveren baren en munten. Goud is vrijgesteld van BTW en wordt verhandeld onder het 0%-tarief. Hierdoor kunt u zonder BTW te betalen investeren in fysiek gouden baren en munten.

The Silver Mountain

Goud en de BTW
Gelukkig is goud vrijgesteld van BTW, dus beleggers in fysiek goud kunnen zowel baren als munten goud kopen zonder hier BTW over te betalen. Ook indien u het edelmetaal uit landen buiten Europa koopt hoeft u dus geen BTW bij de douane te betalen.

De meest bekende gouden munten zijn de Krugerrand, de Gold Eagle en de Maple Leaf. Deze munten zijn wereldwijd bekend en u kunt deze munten wereldwijd kopen of verkopen. De prijs van deze munten kan per handelaar verschillen maar zal doorgaans niet meer dan 3 a 4% boven de spotprijs van goud liggen.
Fysiek goud is ook mogelijk in baren. Deze baren zijn doorgaans tenminste 999/1000 puur goud. Zorg er voor dat u alleen gouden baren koopt van bekende producenten. Gouden baren met een gehalte lager dan 999/1000 zijn niet gebruikelijk maar komen wel voor.
Bekende uitgevers van gouden baren zijn Johnson Matthey uit Amerika, Sunshine Mint uit Amerika, Credit Suisse, Pamp Suisse en Degussa.

Naast de bekende gouden beleggingsmunten zijn er ook andere munten beschikbaar die (deels) goud bevatten. Deze munten - zoals de Nederlandse gouden tientjes - hebben naast de goudwaarde vaak ook een verzamelwaarde. Hierdoor zijn deze munten wat duurder maar leveren ze bij doorverkoop ook weer meer op.

Zilver en de BTW
Bij zilver wordt het wat ingewikkelder met de BTW. De meeste zilveren munten - zoals de Silver Eagle en de Maple Leaf - zijn een wettig betaalmiddel. Hierdoor worden deze munten in Europa verhandeld onder het lage BTW-tarief. Zo betaald u 6% BTW over deze munten.

Zilver baren zijn gebruikelijker om in te investeren dan bovenstaande "bullion coins". Helaas worden zilveren baren belast met 19% BTW. Dit betekent dat u feitelijk dan 19% teveel betaalt voor uw investering in zilver.
In Nederland zijn vooral baren van Schone BV en Drijfhout en Zonen gebruikelijk. Deze baren wegen doorgaans 1 kilo en bestaan uit puur zilver 999/1000.

Sommige handelaren bieden de mogelijkheid tot giraal zilver bestellen aan. In dit geval koopt u kilo baren zilver op rekening. Zo betaalt u geen btw. Op het moment dat u overgaat tot uitlevering van de baren, betaalt u alsnog BTW. Nadeel hiervan is dat u niet de baren "in uw handen" heeft en dus afhankelijk bent van deze handelaar. Daarnaast is het zo dat als de zilverkoers stijgt - waar de meeste beleggers wel van uit gaan - de prijs die u betaald bij uitlevering ook hoger is. Er wordt in dit geval namelijk 19% over de dan geldende zilverkoers aan BTW in rekening gebracht.

Andere manieren om in zilver te beleggen zijn zilveren munten die als verzamelobjecten worden gezien. Deze munten vallen onder het 6% BTW tarief en in sommige gevallen (indien het gaat om een munt die nog steeds als wettig betaalmiddel gebruikt wordt) is het mogelijk deze munten met 0% BTW aan te schaffen. Hierbij gaat het niet om munten met een gehalte van 999/1000 maar vaak om munten met een lager gehalte.